LatestAll updatesDeadlinesCoverageShop checkPricingAboutMy shopGet alerts
CURRENT RULEFederalTechnician / equipment✓ Human reviewed

Have your shop's fire extinguishers been checked?

OSHA 29 CFR 1910.157(e) requires the employer to oversee inspection, maintenance, and testing of workplace portable extinguishers. The rule includes monthly visual inspections, annual maintenance checks, and an annual-maintenance date record. Other sections address training and placement according to the shop's fire-response plan. OSHA-approved state-plan jurisdictions may use their own corresponding requirements; verify the state rule before treating this federal reference as directly applicable.

Quick check

Confirm monthly visual inspections, annual maintenance, the date record, and readiness of the extinguishers.

At a glance
JurisdictionFederal
TopicTechnician / equipment
VerifiedOct 15, 2026
Review cadenceMonthly visual inspection; annual maintenance check; review procedures when the shop layout or fire plan changes.
When this applies

Your workplace provides portable fire extinguishers. Rules for employee use, evacuation-only plans, and special exemptions can differ.

Verify that workplace extinguishers are visible and operable, that monthly visual inspections and annual maintenance checks are current, and that the annual maintenance date is recorded. Review your employee-use or evacuation policy for additional duties.

Official evidence

Source and verification

Verified
Oct 15, 2026
Applies to
All shop types

Quick-reference compliance planning only; not legal advice or an exhaustive statement of every applicable Federal, state, or local rule. Always verify the official source.