LatestAll updatesDeadlinesCoverageShop checkPricingAboutMy shopGet alerts
CURRENT RULEFederalTechnician / equipment✓ Human reviewed

Could corrosive exposure require an emergency eyewash?

OSHA 29 CFR 1910.151(c) requires suitable facilities for quick drenching or flushing of eyes and body in the work area for immediate emergency use where injurious corrosive exposure is possible. This is a hazard-dependent requirement, not a universal eyewash mandate for every chemical or shop. OSHA-approved state-plan jurisdictions may use their own corresponding requirements; verify the state rule before treating this federal reference as directly applicable.

Quick check

Identify corrosive-exposure tasks and confirm suitable, immediately available eyewash or drenching facilities where required.

At a glance
JurisdictionFederal
TopicTechnician / equipment
VerifiedOct 15, 2026
Review cadenceCheck whenever corrosive products, batteries, handling processes, or work areas change.
When this applies

Employees may be exposed to injurious corrosive materials in the work area, such as in certain battery or chemical-handling processes.

Check safety data sheets and actual corrosion hazards. If injurious corrosive exposure is possible, confirm suitable eyewash or drenching facilities are readily available within the work area and workers know how to reach them.

Official evidence

Source and verification

Verified
Oct 15, 2026
Applies to
All shop types

Quick-reference compliance planning only; not legal advice or an exhaustive statement of every applicable Federal, state, or local rule. Always verify the official source.